• 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 91
 • 92
 • 93
 • 94
 • 1.001
Nyomtatás

Kincses-Nagy Éva: "A sokszínű, soknyelvű Törökország" (okt. 26.)

Kincses Nagy va

Szívesen látunk minden érdeklődőt következő nyilvános, ingyenes online rendezvényünkön, amelyen Kincses-Nagy Éva, a Szegedi Tudományegyetem Altajisztikai Tanszékének egyetemi adjunktusa, egyesületünk tagja tart előadást "A sokszínű, soknyelvű Törökország" címmel.

Az előadás 2021. október 26-án, kedden 18:30 órakor - pontosan! - kezdődik és kb. másfél óráig tart.

Törökország lakosainak száma ma már megközelíti a 85 milliót. A kurdok és a zazák több milliós etnikai kisebbségként élnek az országban, közülük sokaknak nem a török, hanem a kurmandzsi vagy a zaza az első nyelve (anyanyelve). Kevésbé ismert, hogy az ország etnikai palettája ennél sokkal színesebb, ma is legalább három tucat etnikai kisebbséget találhatunk az ország területén. A nemzetiségi csoportok egy kis része még beszéli a törökországi töröktől eltérő anyanyelvét. Sokan azok is, akik már csak törökül beszélnek, őrzik, számontartják eredeti származásukat, ápolják saját kultúrájukat, hagyományaikat. Létszámukról nincsenek pontos adataink, csupán az utóbbi évtizedekben kezdődhettek meg az ezzel kapcsolatos átfogó kutatások. Az előadás ezeket az etnikai és nyelvi kisebbségeket tekinti át. Törökország lenyűgöző kulturális gazdagsága nem kis mértékben nekik is köszönhető.

Az előadást az ingyenes Google Meet videókonferencia alkalmazás használatával bonyolítjuk le. A részvételhez október 25-ig belépési linket kell kérni az MTBT e-mail címén (kivétel: egyesületi tagok, illetve azok a rendszeres résztvevők, akiknek már eleve kiküldtük azt).  A Google Meet beállításaihoz legyen szíves elolvasni az alkalmazás magyar nyelvű súgóját.

Kérjük, ha teheti, támogassa egyesületünket! Bankszámlaszámunk: 11701004-20147150. Ha lesz személyi jövedelemadója jövőre, annak 1 százalékát is felajánlhatja nekünk. Adószámunk: 18047723-1-42.

Ha egyesületünk rendes vagy pártoló tagja szeretne lenni, töltse ki és küldje el e-mailben a honlapunkon található űrlapot.

Köszönjük érdeklődését és támogatását!

Nyomtatás

Szőllőssy Balázs: "Betekintés a XXI. századi török költészetbe" (szept. 21.)

szollossybalazs

Tizenegy online rendezvényünk után végre újra a Bajza utcai székházba hívhatjuk Önöket a Magyar-Török Baráti Társaság szeptember 21-én, kedden 17:30-kor kezdődő rendezvényére.

Azon Szőllőssy Balázs költő, műfordító, az Isztambuli Magyar Intézet igazgató-helyettese, egyesületünk tagja tart előadást "Betekintés a XXI. századi török költészetbe" címmel.

Az előadás során rövid általános bevezető után néhány jelentős szerző portréján keresztül megismerkedhetünk a kortárs török költészet trendjeivel és kérdésfelvetéseivel, azzal, hogy miként tekintenek önmagukra és milyen hagyományokra vezetik vissza magukat az egyes költői csoportosulások. A bemutatott szerzőktől magyar fordításban is elhangzik majd egy-egy vers, illetve az eredeti nyelvű kötetek a továbbiakban az MTBT könyvtárát gazdagítják majd, így hozzáférhetőek lesznek az érdeklődők számára.

Figyelmükbe ajánljuk Szőllőssy Balázs egy tavalyi interjúját ezen a linken és a Forrás folyóirat 2019. júkius-augusztusi számában megjelent versfordításait.

Nyomtatás

Könyvespolc

2016 januárjától az egyesületi tagok rendelkezésére áll az MTBT könyvtára. 

Ezen a linken láthatja PDF-ben a teljes állományjegyzéket a 2021. szeptember 10-i helyzet szerint. Annak első része tematikus bontásban van, a második fele pedig sorszám szerint.

Az alábbi oldalakon valamennyi könyvünk borítófotójával szerepel. Arra kattintva érhetik el a mű adatlapját és - nem irodalmi alkotások esetén - a könyv tartalomjegyzékét

Kérjük, ha teheti, adományozzon Ön is könyvet egyesületünknek!

Jelenleg - többek között - a következő könyveket keressük könyvtárunk számára:

Fodor Pál: A szultán és az aranyalma

Fodor Pál: Szülejmán szultántól Jókai Mórig

Georg Ostrogorsky: A bizánci állam története

Louis Bréhier: Bizánc tündöklése és hanyatlása

Moravcsik Gyula: Bizánc és a magyarság

Ágoston Gábor: Európa és a török hódítás

Evlija Cselebi török világutazó magyarországi utazásai 1660-1664 (Gondolat, 1985.)

Hideg Kornél: Csata Nagyharsány körül

A Keletkutatás folyóirat török vonatkozású számai

Gerelyes Ibolya - Kovács Gyöngyi: A hódoltség régészeti kutatása

Matuz József: Az Oszmán Birodalom története

iBartha J Lale cmlap     II Rkczi Ferenc lete s trkorszgi emigrcija cmlap   015 Macar Bilimler Akademisi Ktphanesindeki Trke El Yazmalar Katalou cmlap

Kakuk Zs Bkknyrt a Volga partjn cmlap      Sipos J Bartk nyomban Anatliban cmlap  Cski Magyar trk szt cmlap teljes