Rendezvényeink

Nyomtatás

Radnóti Klára: Kars magyar hősei (április 13.)

A Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület szívesen lát minden érdeklődőt áprilisi nyilvános, ingyenes online rendezvényén, amelyen Radnóti Klára, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárának történész-főmuzeológusa, a Kars magyar hősei c. állandó kiállítás kurátora mutatja be a kiállítást.

 

A rendezvény 2021. április 13-án, kedden 19:00 órakor kezdődik és kb. másfél óráig tart. 

 

 

Kmety Gyrgy 432 Brocky Kroly

 

 

A Kars magyar hősei című állandó kiállítás hamarosan megnyílik a kelet-törökországi Kars városban a Kaukázusi Hadifront Történeti Múzeumban. Az  1848-49. évi forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket, akik a fegyverletétel után az Oszmán Birodalomban katonai szolgálatot vállaltak abban a reményben, hogy a török hadseregben harcolhatnak tovább a szabadságharcot leverő hatalmak ellen. A krími háború idején az anatóliai harcokban – Kars védelmében – jelentős szerepet játszott Kmety György, török nevén Iszmail pasa. A témáról olvashat a “Magyar honvédtábornokok oszmán szolgálatban ― Guyon Richárd és Kmety György, Hursid pasa és Iszmail pasa c., az MTBT által kiadott könyvben.

 

 

Radnti fot

 

 

Radnóti Klára nevéhez számos kiállítás megrendezése fűződik. Törökországban ő volt a kurátora a kütahyai Kossuth Emlékház tárlatának és az osmaniyei Bartók Béla állandó kiállításnak.

 

A kiállítás a magyar és a török hatóságok támogatásával, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szervezésében, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum szakmai közreműködésével valósult meg.

 

Az előadáson az egyesület tagjai mellett szívesen látunk minden érdeklődőt, akiknek kiküldjük az online előadásra történő belépéshez szükséges meghívót, amennyiben azt az előadás napja előtt kérik e-mail címünkön:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

 

A belépés mindenkinek csak a saját Gmail-címéről/Google-fiókjából lehetséges.

 

A Google Meet beállításaihoz legyenek szívesek elolvasni az alkalmazás magyar nyelvű súgóját.

 

Az előadás kezdete előtt fél órával már beléphetnek, így lesz idejük arra, hogy igényeiknek megfelelően beállítsák az alkalmazást és a fényképes prezentáció megtekintésének módját.

  

Nyomtatás

Ninkov Olga előadása: "Eisenhut Ferenc festőművész, a Gül Baba halála és a Zentai csata alkotója" (márc. 16.)

eisenhut keleti n

A Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület meghívja Önt márciusi nyilvános, ingyenes online rendezvényére, amelyen Ninkov K. Olga művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum tanácsosa tart előadást. Annak címe: "Eisenhut Ferenc festőművész, a Gül Baba halála és a Zentai csata alkotója".

A rendezvény 2021. március 16-án, kedden 18:00 órakor kezdődik és kb. másfél óráig tart.

Eisenhut Ferenc (1857-1903), Német-Palánka szülötte az egyetlen magyar orientalista festőművész, akinek művei nemzetközi elismerésben részesültek a XIX. század utolsó két évtizedében. A romantika korában meglévő magyar orientalista tájkép és életkép hagyományra, és a magyar kelet-tudatra épülő tevékenységével hozzájárult a magyar városok ébredő képzőművészeti életéhez.

Tanulmányutakat tett a Kaukázusban, Észak-Afrikában, Egyiptomban, Szíriában, vendégeskedett a buharai emír udvarában. A Gül baba halála c. monumentális festményét 1886-ban Állami Nagy Aranyéremmel díjazták. Az 1896-ban festett Zentai csata – amely ma is eredeti helyén, Zomborban, a hajdani Bács–Bodrog vármegyeházán található – Eisenhut talán legismertebb műve. A Hódoló Díszfelvonulás c. körképe a Feszty-féle körképpalotában 1898-99-ben volt látható. A művész részt vett a budapesti New York Kávéház mennyezeti képeinek elkészítésében is.

Ninkov K. Olga művészettörténész Eisenhut Ferenc életművének egyik legkiválóbb kutatója. Kurátora volt az újvidéki Szerb Matica Képtára és a Szabadkai Városi Múzeum közös rendezésében 2007-ben, Eisenhut Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából megrendezett tárlatnak, s szerzője az ekkor kiadott "Eisenhut Ferenc élete és művészete" c., magyar, német és szerb nyelvű albumnak. Az ő segítségével ismerkedhetünk meg a festőművész életével és számos nagyszerű alkotásával.

Az előadáson az egyesület tagjai mellett szívesen látunk minden érdeklődőt, akiknek kiküldjük az online előadásra történő belépéshez szükséges meghívót, amennyiben azt az előadás napja előtt kérik e-mail címünkön: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

A belépés mindenkinek csak a saját Gmail-címéről/Google-fiókjából lehetséges.

A Google Meet beállításaihoz legyenek szívesek elolvasni az alkalmazás magyar nyelvű súgóját.

Az előadás kezdete előtt fél órával már beléphetnek, így lesz idejük arra, hogy igényeiknek megfelelően beállítsák az alkalmazást és a fényképes prezentáció megtekintésének módját.

Nyomtatás

Nacsinák Gergely: Az isztambuli Chóra-monostor Megváltó Krisztus temploma (Kariye Dzsámi) és a Pammakaristos templom (Fethiye Dzsámi)

IMG 1587

A Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület szívesen lát minden érdeklődőt következő nyilvános, ingyenes online rendezvényén, amelyen Nacsinák Gergely András vallástörténész, író, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusának papja tart előadást. Annak címe: "Az isztambuli Chóra-monostor Megváltó Krisztus temploma (ma: Kariye Dzsámi) és a Theotokos Pammakaristos templom (ma: Fethiye Dzsámi)"

A rendezvény 2021. február 17-én, szerdán 18:00 órakor kezdődik és kb. másfél óráig tart.

Az előadáson az ingyenes Google Meet alkalmazással vehetnek részt. Ehhez rendelkezniük kell gmail-es címmel.

Aki nem tagja az egyesületnek, meghívót e-mailben igényelhet az előadást megelőző napig az MTBT e-mail címén: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyomtatás

Katona Csaba: "... a bolgár és a török egymással kezet foghatnak" - Törökország és Bulgária a magyar sajtóban az I. világháború előtt és alatt (jan. 19.)

Katona Csaba

A Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület szívesen lát minden érdeklődőt következő nyilvános, ingyenes online rendezvényén, amelyen Katona Csaba, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa tart előadást.

Címe: "... a bolgár és a török egymással kezet foghatnak" - Törökország és Bulgária a magyar sajtóban az I. világháború előtt és alatt.

A rendezvény 2021. január 19-én, kedden 18:00 órakor kezdődik és kb. másfél óráig tart.

Az előadáson az ingyenes Google Meet alkalmazással vehetnek részt. Ehhez rendelkezniük kell gmail-es címmel.

Aki nem tagja az egyesületnek, meghívót e-mailben igényelhet az előadást megelőző napig az MTBT e-mail címén: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyomtatás

Gerelyes Ibolya: Szeldzsuk művészet (november 24.) - online előadás

divrigi

A Magyar-Török Baráti Társaság szívesen lát minden érdeklődőt következő nyilvános online rendezvényén, amelyen Gerelyes Ibolya régész, egyesületünk tagja tart előadást Szeldzsuk művészet címmel.

A rendezvény november 24-én, kedden 18:00 órakor kezdődik és kb. másfél óráig tart.

Az előadáson az ingyenes Google Meet alkalmazással  vehetnek részt. Ehhez rendelkezniük kell gmail-es címmel.

Azoknak az érdeklődőknek, akik nem tagjai egyesületünknek, november 23-ig kiküldjük az online előadásra történő belépéshez szükséges meghívót, amennyiben azt kérik az MTBT e-mail címén: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az előadásra a belépés november 24-én 17:30-tól lehetséges.

Nyomtatás

Mátis Viktor ankarai magyar nagykövet előadása a magyar-török kapcsolatokról (okt. 13.)

A Magyar-Török Baráti Társaság következő rendezvénye online találkozó Mátis Viktor ankarai magyar nagykövettel, aki október 13-án, kedden 18:00 órától 19:00 óráig előadást tart a magyar-török kapcsolatokról, amit kb. fél órára tervezett beszélgetés követ.

A rendezvény zártkörű, arra az egyesület tagjai és az előadásainkon rendszeresen részt vevő nem egyesületi tag érdeklődők kapnak meghívást.

Az előadáson az ingyenes Google Meet alkalmazással vehetnek részt. Ehhez rendelkezniük kell gmail-es címmel. Az erre kiküldött értesítéssel tudnak október 13-án belépni a videó-konferenciába. Aki csak ezután készít ilyen e-mail címet és megküldi nekünk, annak október 12-ig kiküldjük a belépéshez szükséges meghívót.

Nyomtatás

Sudár Balázs: A magyar őstörténeti kutatások újabb eredményei (szept. 22.)

A Magyar-Török Baráti Társaság következő rendezvénye Sudár Balázs turkológus, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Magyar Őstörténeti Témacsoport vezetőjének on-line előadása, amelynek címe: A magyar őstörténeti kutatások újabb eredményei.

Az előadás szeptember 22-én, kedden 18:00 órától 19:00 óráig tart, amelyet fél órára tervezett beszélgetés követ.

Az előadáson meghívóval, a Google Meet alkalmazással vehet részt. Ehhez rendelkeznie kell gmail-es címmel. Az MTBT tagjainak a meghívót kiküldtük. Nem egyesületi tag érdeklődőknek korlátozott számban meghívót küldünk, ha kérik azt az egyesület hivatalos e-mail címére (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) küldött mailben.

Ha asztali számítógépről lép be, elég a meghívóban található jelszóra ("csatlakozási információ") kattintani. Ha mobilról vagy tabletről lépne be, előzetesen telepítenie kell a Google Meet alkalmazást, s a belépés ugyancsak a szóban forgó jelszóra klikkelve történik.

Nyomtatás

Kovács Máté Gergely: Magyar történelmi emlékhelyek Isztambulban (szept. 1.)

Szeptember elsején, kedden 18:00 órakor kezdődik Kovács Máté Gergely építész, egyesületünk tagjának on-line előadása az isztambuli magyar történelmi emlékekről. 

Részt venni meghívóval, a Google Meet alkalmazással lehetséges. Erről és a részletekről az egyesület tagjait e-mailben tájékoztattuk.

Az egyesület tagjain kívül kb. 20 fő vehet részt az on-line előadáson, mivel a Google Meet alkalmazás 100 főben limitálja a létszámot.

Ha Ön is szeretne részt venni az előadáson, kérjük, augusztus 31-ig küldjön e-mailt a következő címre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Google Meet alkalmazás használatához rendelkeznie kell gmail-es címmel. Ha asztali számítógépről lép be, elég a megküldött jelszóra kattintani. Ha mobilról vagy tabletről lépne be, előzetesen telepítenie kell a Google Meet alkalmazást, majd a belépés ugyancsak a szóban forgó jelszóra klikkelve történik.

Nyomtatás

ELHALASZTVA! Gerelyes Ibolya: Szeldzsuk művészet (március 24.)

A MÁRCIUS 24-RE MEGHIRDETETT LENTI ELŐADÁST KÉSŐBBI IDŐPONTRA HALASZTOTTUK!

A Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület következő rendezvényén Gerelyes Ibolya régész, egyesületünk tagja tart előadást, amelynek címe: Szeldzsuk művészet.

Az előadáson az egyesület tagjai mellett szívesen látunk minden érdeklődőt.

Részvételi díj nincs, előzetes regisztráció nem szükséges.

Időpont: 2020. március 24., kedd, 17:30 óra

Helyszín: Nemzetek Háza, Budapest, VI., Bajza utca 54. mfszt. 1/1.

Kérjük, időben érkezzenek, mert a rendezvényt pontosan kezdjük!

Gerelyes meghv szeldzsuk

A 12-13. századi anatóliai szeldzsuk művészet legkiemelkedőbb ága az építészet, illetve az építészeti dekoráció. A fennmaradt szeldzsuk dzsámik és medreszék különlegesen elegáns stílusban épültek, faragott kő, stukkó, illetve csempe-díszítésük az iszlám művészet alkotásainak legkifinomultabb köréhez tartozik. Az építészeti alkotások között a karavánszerájok alkotják a legizgalmasabb csoportot. Az iszlamizálás ellenére a szeldzsuk kultúra sok tekintetben megőrizte egyedi vonásait; mint például ember- és állatfigurák megjelenítése az épület-szobrászatban, illetve a művészetek egyéb területein, jelentős mértékben elhatárolódva ezzel az iszlám művészet hagyományaitól.

Nyomtatás

Felföldi Szabolcs: "A nomádok fővárosai és a folyók" (febr. 25.)

felfoldi szabolcs1

Szívesen látunk minden érdeklődőt következő rendezvényünkön, Felföldi Szabolcs történész-régész, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszéke tudományos munkatársának "A nomádok fővárosai és a folyók" c. előadásán.

Időpont: 2020. február 25., kedd, 17:30 óra

Helyszín: Nemzetek Háza, Budapest, VI., Bajza utca 54. mfszt. 1/1.
Részvételi díj nincs, előzetes regisztráció nem szükséges.

Az előadó arra keresi előadásában a választ, hogy a zömében török és mongol nyelvű nomád népek vajon milyen szempontok alapján választották ki hatalmi központjaikat. Illetve arra, hogy Eurázsia kisebb-nagyobb folyói milyen szerepet játszottak a nomádok fővárosainak létrejöttében, virágzásában vagy épp bukásában.

Kérjük, időben érkezzenek, mert a rendezvényt pontosan kezdjük!