Nyomtatás

Március 24-i program: az Iszlám Művészet kiállítás megtekintése

feherskorpio

A Magyar-Török Baráti Társaság következő, nyilvános programjára 2015. március 24-én, kedden 16.00 órakor kerül sor a budapesti Iparművészeti Múzeumban, ahol tagtársunk, dr. Pásztor Emese művészettörténész tárlatvezetésével megtekintjük az általa rendezett, Iszlám Művészet című, 2013 júliusában megnyílt állandó kiállítást.

A kiállítás Ázsia és Észak-Afrika iszlám országaiból az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került művészeti alkotásokból mutat be válogatást. A kiállított tárgyak a művészi értékek mellett a gyűjtemény történeti és műfaji gazdagságát is szemléltetik. A textilek, fémtárgyak és kerámiák származásának földrajzi keretei Marokkótól Iránig és a Kaukázus térségéig, készítésük időhatárai a 9. századtól a 19. századig terjednek. A gyűjtemény legjelentősebb egységét az Oszmán-török Birodalom területéről a 16–17. században főként kereskedelem és ajándékozás révén Magyarországra került színpompás szőnyegek, drágakövekkel díszített, remekművű dísznyergek, és ceremoniális fegyverek alkotják. Az Iparművészeti Múzeum csaknem 800 darabot számláló szőnyeggyűjteményének egynegyedét teszi ki a 15-19. századi oszmán-török anyag. A múzeum rendelkezik a 15-17. századi klasszikus oszmán-török szőnyegek a világon második legjelentősebb kollekciójával. Az isztambuli Török és Iszlám Művészeti Múzeumban március 15-én nyílik kiállítás az Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyeggyűjteményéből, ennek kurátora szintén dr. Pásztor Emese.

Egyesületünk tagjain kívül szívesen látunk más érdeklődőket is.

A részvétel feltétele az előzetes regisztráció március 22-ig a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Kérjük, hogy minden résztvevő váltsa meg saját jegyét 16.00 óra előtt a múzeum pénztárában (teljes árú jegy 2000 Ft, kedvezményes jegy 1000 Ft, 70 éven felülieknek a belépés ingyenes). A résztvevőknek más költségük nincs.

A múzeum címe: Budapest, IX., Üllői út 33-37.

Találkozzunk az Iszlám Művészet kiállítás helyszínén, az Iparművészeti Múzeum második emeleti kupolatermében!