Nyomtatás

Egyesületi kirándulás Szolnokra - június 20.

Sajnos, kellő érdeklődés hiányában a június 20-ra tervezett kirándulásra nem kerül sor!

-----------------------------------------------------------------

 Ha június, akkor egyesületi kirándulás van, ezúttal Szolnokra, dr. Bartha Júlia néprajzkutató, egyesületünk tagja szíves invitálására, aki évtizedekig dolgozott a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Június 20-án, szombaton indulunk Budapestről a Nyugati pályaudvarról 08.23 órakor az Intercityvel, amely 09.37-kor érkezik Szolnokra.

Aki ezt lekésné, beérhet bennünket a 8.53-kor induló IC-vel és a múzeumban csatlakozhat a csoporthoz. Ugyanott - a múzeumban - várjuk azokat az egyesületi tagokat, akik nem Budapestről utaznak.

Vissza a 16.15-kor induló gyorsvonattal jövünk, amely 17.32-kor érkezik a Nyugatiba.

A jegyeket mindenki maga vásárolja meg!

Bartha Júlia a pályaudvaron vár minket, ahonnan 15 perces séta után érkezünk a Damjanich János Múzeumba.

Aznap a múzeumok éjszakája miatti zárvatartás okán mi leszünk a múzeum egyedüli vendégei. A tárlatvezetést Júlia tartja: megnézzük a régészeti, néprajzi állandó kiállítást és a Jászkunkapitányok nyomában c. interaktív kiállítást, majd a képtárat.

A múzeum gyűjteménye nagyon szép, a régészeti kiállításban a kun és a jász, valamint a szolnoki várásatások során előkerült leleteket lehet látni, illetve azokat a hajlékokat, melyeket a történelem folyamán emeltek az ott élő emberek a neolitikumtól a honfoglalás koráig. A néprajzi kiállítás a megye népművészetét és a Tisza-menti népéletet mutatja be. A képtár azért fontos, mert Szolnokon Művésztelep volt (a nagybányai festőiskola filiáléja) és jelenleg is működik.

Miután megnéztük a kiállításokat, átsétálunk a Tisza-Zagyva találkozásánál lévő, Művésztelepre, az egykori szolnoki vár helyére. Török emléket ugyan nem látunk, mert a dzsámiból nagytemplom lett, de megidézzük a hódoltság korát. Megnézzük az ország első hídjának helyét (amit a hídépítő Mahmut bég) építtetett és ha alacsony a vízállás, még a cölöpöket látni lehet.

Ezután megebédelünk a Kassai Étteremben. A tiszai ajánlat a következő (más étel is van természetesen):

Tiszai harcsa halászlé - 1300.- Ft.
Tiszai korhely halászlé - 1350.
Harcsapaprikás túróscsuszával - 1800
Harcsa rablóhús nyárson:1800
Harcsafilé rántva 1850.- Ft.

Ha sokan leszünk, az étteremnek előzetesen jeleznünk kell, mire készüljenek, ezért kérünk minden utazni szándékozót, jelentkezésük során írják meg, mit szeretnének enni.

A költségekről:

A vonatra (van akinek már ingyenes) pótjegyet kell venni IC-re és visszafelé a gyorsvonatra.

A múzeumi belépőt a múzeum igazgatója elengedte, vendégek leszünk, a tárlatvezetésre szintén, tehát ezekért nem kell fizetni.

Ebéd: önköltséges.

Jelentkezési határidő: június 12., péntek (az étterem miatt) az egyesület e-mail címén vagy telefonon az elnökség tagjainál.

Természetesen akár a helyszínen is csatlakozhat hozzánk június 20-án, ha a határidőig nem tud dönteni!

Várunk minden egyesületi tagot, családtagjaikat és barátaikat is!

Szabó István 

egyesületi elnök