eisenhut keleti n

A Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület meghívja Önt márciusi nyilvános, ingyenes online rendezvényére, amelyen Ninkov K. Olga művészettörténész, a Szabadkai Városi Múzeum tanácsosa tart előadást. Annak címe: "Eisenhut Ferenc festőművész, a Gül Baba halála és a Zentai csata alkotója".

A rendezvény 2021. március 16-án, kedden 18:00 órakor kezdődik és kb. másfél óráig tart.

Eisenhut Ferenc (1857-1903), Német-Palánka szülötte az egyetlen magyar orientalista festőművész, akinek művei nemzetközi elismerésben részesültek a XIX. század utolsó két évtizedében. A romantika korában meglévő magyar orientalista tájkép és életkép hagyományra, és a magyar kelet-tudatra épülő tevékenységével hozzájárult a magyar városok ébredő képzőművészeti életéhez.

Tanulmányutakat tett a Kaukázusban, Észak-Afrikában, Egyiptomban, Szíriában, vendégeskedett a buharai emír udvarában. A Gül baba halála c. monumentális festményét 1886-ban Állami Nagy Aranyéremmel díjazták. Az 1896-ban festett Zentai csata – amely ma is eredeti helyén, Zomborban, a hajdani Bács–Bodrog vármegyeházán található – Eisenhut talán legismertebb műve. A Hódoló Díszfelvonulás c. körképe a Feszty-féle körképpalotában 1898-99-ben volt látható. A művész részt vett a budapesti New York Kávéház mennyezeti képeinek elkészítésében is.

Ninkov K. Olga művészettörténész Eisenhut Ferenc életművének egyik legkiválóbb kutatója. Kurátora volt az újvidéki Szerb Matica Képtára és a Szabadkai Városi Múzeum közös rendezésében 2007-ben, Eisenhut Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából megrendezett tárlatnak, s szerzője az ekkor kiadott "Eisenhut Ferenc élete és művészete" c., magyar, német és szerb nyelvű albumnak. Az ő segítségével ismerkedhetünk meg a festőművész életével és számos nagyszerű alkotásával.

Az előadáson az egyesület tagjai mellett szívesen látunk minden érdeklődőt, akiknek kiküldjük az online előadásra történő belépéshez szükséges meghívót, amennyiben azt az előadás napja előtt kérik e-mail címünkön: magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com.

A belépés mindenkinek csak a saját Gmail-címéről/Google-fiókjából lehetséges.

A Google Meet beállításaihoz legyenek szívesek elolvasni az alkalmazás magyar nyelvű súgóját.

Az előadás kezdete előtt fél órával már beléphetnek, így lesz idejük arra, hogy igényeiknek megfelelően beállítsák az alkalmazást és a fényképes prezentáció megtekintésének módját.