A Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület szívesen lát minden érdeklődőt áprilisi nyilvános, ingyenes online rendezvényén, amelyen Radnóti Klára, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárának történész-főmuzeológusa, a Kars magyar hősei c. állandó kiállítás kurátora mutatja be a kiállítást.

 

A rendezvény 2021. április 13-án, kedden 19:00 órakor kezdődik és kb. másfél óráig tart. 

 

 

Kmety Gyrgy 432 Brocky Kroly

 

 

A Kars magyar hősei című állandó kiállítás hamarosan megnyílik a kelet-törökországi Kars városban a Kaukázusi Hadifront Történeti Múzeumban. Az  1848-49. évi forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket, akik a fegyverletétel után az Oszmán Birodalomban katonai szolgálatot vállaltak abban a reményben, hogy a török hadseregben harcolhatnak tovább a szabadságharcot leverő hatalmak ellen. A krími háború idején az anatóliai harcokban – Kars védelmében – jelentős szerepet játszott Kmety György, török nevén Iszmail pasa. A témáról olvashat a “Magyar honvédtábornokok oszmán szolgálatban ― Guyon Richárd és Kmety György, Hursid pasa és Iszmail pasa c., az MTBT által kiadott könyvben.

 

 

Radnti fot

 

 

Radnóti Klára nevéhez számos kiállítás megrendezése fűződik. Törökországban ő volt a kurátora a kütahyai Kossuth Emlékház tárlatának és az osmaniyei Bartók Béla állandó kiállításnak.

 

A kiállítás a magyar és a török hatóságok támogatásával, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szervezésében, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum szakmai közreműködésével valósult meg.

 

Az előadáson az egyesület tagjai mellett szívesen látunk minden érdeklődőt, akiknek kiküldjük az online előadásra történő belépéshez szükséges meghívót, amennyiben azt az előadás napja előtt kérik e-mail címünkön:

magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com.

 

A belépés mindenkinek csak a saját Gmail-címéről/Google-fiókjából lehetséges.

 

A Google Meet beállításaihoz legyenek szívesek elolvasni az alkalmazás magyar nyelvű súgóját.

 

Az előadás kezdete előtt fél órával már beléphetnek, így lesz idejük arra, hogy igényeiknek megfelelően beállítsák az alkalmazást és a fényképes prezentáció megtekintésének módját.